Dugovi privrede RS gotovo 11 milijardi KM

Bez autora
May 04 2010

Privreda Republike Srpske (RS) pritisnuta teretom ekonomske krize prošle godine je povećala ukupne dugove za 1,2 milijarde maraka. Oko 9 500 privrednih društava u RS prošlu godinu je okončalo s ukupnim obavezama od 10,9 milijardi KM, što je za 13 odsto više u odnosu na godinu ranije, navodi se u najsveobuhvatnijem dokumentu poslovanja privrede RS. Više od trećine zbirnih dugova preduzeća i zadruga odnosi se na obaveze iz poslovanja (3,9 milijardi KM), od čega više od 70 odsto čine neizmirena plaćanja spoljnim dobavljačima, što predstavlja rast za 7,5 odsto. Rast od nepunih 17 odsto zabilježen je kod kreditnih obaveza koje su na kraju 2009. dostigle 3,6 milijardi KM, od čega se dvije trećine odnose na dugoročne, a jedna trećina na kratkoročne obaveze. Predstavnici poslodavaca kažu da su ovi podaci odraz otežanog ambijenta poslovanja preduzeća u uslovima svjetske finansijske i ekonomske krize.

Dugovi privrede RS gotovo 11 milijardi KMPrivreda Republike Srpske (RS) pritisnuta teretom ekonomske krize prošle godine je povećala ukupne dugove za 1,2 milijarde maraka, pokazuje analiza Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge iz Banjaluke.

Oko 9 500 privrednih društava u RS prošlu godinu je okončalo s ukupnim obavezama od 10,9 milijardi KM, što je za 13 odsto više u odnosu na godinu ranije, navodi se u najsveobuhvatnijem dokumentu poslovanja privrede RS.

Više od trećine zbirnih dugova preduzeća i zadruga odnosi se na obaveze iz poslovanja (3,9 milijardi KM), od čega više od 70 odsto čine neizmirena plaćanja spoljnim dobavljačima, što predstavlja rast za 7,5 odsto, pišu "Nezavisne novine".

Rast od nepunih 17 odsto zabilježen je kod kreditnih obaveza koje su na kraju 2009. dostigle 3,6 milijardi KM, od čega se dvije trećine odnose na dugoročne, a jedna trećina na kratkoročne obaveze.

Predstavnici poslodavaca kažu da su ovi podaci odraz otežanog ambijenta poslovanja preduzeća u uslovima svjetske finansijske i ekonomske krize.

"Brojna preduzeća bilježe otežan plasman i naplatu potraživanja za isporučenu robu, što je u 2009. posebno bilo izraženo kod izvozno orijentisanih firmi. Nedostatak obrtnih sredstava uslovio je kašnjenje u plaćanju dobavljača i otplate kredita, čime su povećane ukupne obaveze privrede", rekao je potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Nebojša Ristić.

Obaveze za zarade i naknade zaposlenih rasle su po još većoj stopi, oko 24 odsto, te dostigle nepunih 480 miliona KM, što u Savezu sindikata RS smatraju potvrdom učestalog kršenja radničkih prava i opravdanosti organizovanja štrajka upozorenja 12. maja.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS Mile Ribić je uvjeren da su dugovi privrede prema radnicima i veći od 480 miliona KM, navodeći da mnoga preduzeća zaposlenima nisu ni obračunavala prekovremeni rad i rad za praznike.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da ne podržavaju dio nesavjesnih kolega koji su zanemarivali obaveze prema radnicima, smatrajući da je to prvenstveno bio odraz problema u koje je zapala privreda.

Dugovi privrede RS za poreze, doprinose i druge dažbine na kraju 2009. iznosile su 291 milion KM, što je za oko četiri odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik